NAROČANJE IN INFORMACIJE
info@regen50.si

Naravna in učinkovita rešitev za Prostato,
Urinarne težave, Potenco, Libido in Vitalnost

regen50 promo image
Promo badge image Promo badge image Promo badge imageprostate

Pogosto uriniranje – vzroki in zdravljenje

Uriniranje je pogosto dejanje, ki poteka večkrat na dan, ne da bi o tem veliko razmišljali. Toda to se spremeni s potrebo, da gremo na stranišče pogosteje kot običajno. Včasih vpliva tudi na vsakdanje življenje, zlasti če je potreba po uriniranju tako pogosta, da vpliva na nočni spanec. Tukaj lahko preberete več o vzrokih pogostega uriniranja pri moških in ženskah ter o tem, kako si lahko pomagate.

Kaj pravzaprav je pogosto uriniranje?

Kako pogosto je normalno uriniranje? – to je odvisno od kapacitete sečnega mehurja in do neke mere od tega, kako dobro ste trenirali mehur. Zdrava oseba v 24 urah proizvede 1 do 2 litra urina. V povprečju mora človek urinirati med dva in osemkrat na dan. Vendar so to le povprečne vrednosti – tisti, ki veliko telovadijo in se znojijo, bodo morda morali urinirati manj. Po drugi strani pa, če popijete več kot 2 litra vode na dan, izločate bistveno več urina in pri tem ni razloga za skrb. Nagon po uriniranju lahko opazimo, ko je v mehurju 100 ml urina, količina tekočine od 200 do 300 ml pa že začne pritiskati na mehur.

Glede na vaš dnevni ritem, prehranjevalne in pitne navade je lahko normalno tudi, da morate vsak večer na stranišče. Če vas nočno zbujanje zaradi potrebe po uriniranju ne moti, je vse v redu. Če opazite, da morate podnevi in ponoči pogosteje piti, vendar izločate manj urina, če opazite, da urinirate tako pogosto, da se počutite zelo žejni in pijete več, če pogosto urinirate, tudi če mehur ni poln – na to bodite še posebej pozorni in obiščite zdravnika za nadaljnjo diagnozo. Toda kaj je razlog za pogosto uriniranje? Včasih je krivec razdražljiv mehur, včasih ima težava psihološke vzroke. Pogosto pa obstajajo organski sprožilci, ki jih je mogoče tudi zelo dobro zdraviti.

Pogosto uriniranje pri moških

Zelo pogost vzrok za pogosto uriniranje pri moških je benigna hiperplazija prostate (BHP), znana tudi kot benigno povečanje prostate. Prostata je majhen organ, velik kot oreh, vendar se pri večini moških začne povečevati med 40. in 50. letom starosti. Takrat lahko začne pritiskati na mehur in stisne sečnico. Rezultat: Tudi pri majhni količini urina boste začutili potrebo po uriniranju in/ali boste imeli težave s popolnim praznjenjem mehurja. To lahko privede do posledic, kot je cistitis. Poleg tega so lahko drugi, čeprav manj pogosti vzroki, razlog za pogosto uriniranje pri moških:

• Spolno prenosljive bolezni
 • Okužbe sečil
 • Tumorji
 • Popuščanje mišic v starosti
 • Nekatera zdravila
 • Predhodne operacije na sečilih in okoli njih

Pogosto uriniranje pri ženskah

Eden najpogostejših vzrokov za pogostejše uriniranje pri ženskah je cistitis. Skoraj vse ženske so imele v določenem obdobju življenja okužbo sečil. Vzrok so običajno bakterije. Ker je sečnica ženske precej kratka, lahko bakterije iz genitalnega in analnega področja zlahka najdejo pot do mehurja. Za simptome so značilni predvsem:

 • Stalna potreba po uriniranju, ne da bi zares morali urinirati. Včasih tudi po uriniranju ni olajšanja,
 • Močan pekoč občutek med in/ali po uriniranju,
 • Trebušni krči,
 • Pojav krvi v urinu,
 • V hudih primerih vročina – takrat se morate posvetovati z zdravnikom.

Takšno vnetje, bodisi blago ali hudo, ženske običajno zelo jasno občutijo. Kaj pa, če morate pogosto ali pogosteje urinirati le ponoči? Pogosto uriniranje brez bolečin in drugih vidnih simptomov ima običajno tudi druge vzroke.

Podobno kot pri moških to vključuje spolno prenosljive bolezni, tumorje, popuščanje mišic in operacije. Vendar najpogosteje takšnih specifičnih vzrokov pri ženskah ne najdejo in postavijo diagnozo “razdražljiv mehur“.

Pogosto uriniranje pri ženskah

Pogosto uriniranje ponoči

Morda boste opazili, da je uriniranje podnevi normalno, vendar morate ponoči pogosteje vstajati. Če morate na stranišče več kot 2-krat na noč, zdravniki običajno govorijo o nokturiji.

Najprej morate preveriti svoje prehranjevalne navade: Ali pijete enakomerno čez dan ali večinoma zvečer? Alkohol, zlasti zvečer, lahko med spanjem deluje diuretično.

V razmeroma redkih primerih je odgovorna “skrita” bolezen:

 • Zastoj srca
 • Diabetes
 • Pomanjkanje ADH
 • Pretirano aktiven mehur
 • Povečana prostata
 • Zmanjšanje prostornine mehurja
 • Okužbe
 • Nekatera zdravila z dehidracijskim učinkom

Kaj pomaga pri pogostem uriniranju ponoči? Če se ugotovi “skrita” bolezen, jo je treba zdraviti. Zvečer se izogibajte kavi in alkoholu. Če jemljete zdravila, ki povečujejo potrebo po uriniranju, se posvetujte s svojim zdravnikom o tem, ali ga lahko jemljete ob drugačnih urah. Če imate otekle noge, jih zvečer dvignite, da telesu omogočite izločanje vode pred spanjem. V poštev pridejo tudi rastlinska prehranska dopolnila, več o njih pa lahko izveste v nadaljevanju.

Kdaj obiskati zdravnika?

Če opazite simptome pogostega uriniranja, je zdravniška ocena vedno v pomoč. V kolikor opazite, da imate povišano telesno temperaturo in se pojavi bolečina, morate čim prej obiskati zdravnika. Okužbe lahko napredujejo tudi do ledvic in povzročijo hudo vnetje ledvic. Vendar okužba največkrat ne pride tako daleč in oboleli pogosto zapustijo zdravniško ordinacijo brez kakršnih koli diagnoz in nato poiščejo naravne načine, kako si pomagati. Čeprav je pogosto uriniranje dolgoročno zelo neprijetno, večinoma obstajajo razmeroma preproste rešitve, s katerimi lahko težavo ublažite ali celo popolnoma odpravite.

Naravna zdravila za pogosto in nočno uriniranje

V nekaterih primerih boste morda morali obiskati zdravnika in jemati antibiotike. Prav tako bi moral zdravnik izključiti nekatere druge vzroke, ki bi morda potrebovali zdravljenje, na primer prej skrita bolezen, kot je diabetes, popuščanje srca ali spremembe mineralnega ravnotežja v telesu. Če razlog za pogosto uriniranje ne zahteva zdravljenja, si lahko pomagate s številnimi naravnimi zdravili, ki imajo malo ali nič stranskih učinkov. Na primer, v primeru baterijskega cistitisa se je izkazalo, da so sladkor D-manoza ali listi borovnice alternativa kemičnim antibiotikom. Obstajajo pa tudi kombinirani pripravki, ki vsebujejo različne naravne učinkovine in tako pokrivajo več vzrokov za pogosto uriniranje. Eden od teh pripravkov je tudi Regen50 iz Nutrilaga.

> Izvedite več o učinkih in naravnih sestavinah REGEN50 REGEN50.

Na splošno lahko pomaga tudi trening sečnega mehurja. Če je mogoče, poskusite, da ne hodite na stranišče, ko prvič začutite željo po uriniranju, saj se tako telo navadi opozoriti na nujno potrebo, tudi ko mehur ni poln. Toka urina ne smete nikoli namerno prekiniti. Usmerjeni trening mišic medeničnega dna z vsakodnevnim izmeničnim napenjanjem in sproščanjem mišic lahko pomaga tako moškim kot ženskam, zlasti pri neprijetnem “nočnem kapljanju”.

Kako vam lahko Regen50 pomaga pri pogostem uriniranju?

Regen50 so naravna prehranska dopolnila za odrasle, ki se jemljejo v obliki kapsul in ob pravilni uporabi ne povzročajo neželenih učinkov. Izjema bi bila le redka alergijska reakcija na eno od sestavin – dejstvo, ki se lahko zgodi z vsakim zdravilom, prehranskim dopolnilom ali hrano, brez izjeme. Regen50 vsebuje izvleček plodov grmičaste palme, izvleček bučnih semen in izvleček afriške slive. Sestavine dopolnjujejo vitamini C, E in B6 ter cink in magnezij. Bučna semena na primer že stoletja tradicionalno uporabljajo kot naravno sredstvo za krepitev mehurja.

Regen50 lahko zavira simptome, kot je pogosto uriniranje ponoči, pa tudi številne vzroke za težave z uriniranjem, na primer benigno povečanje prostate, ki je vzrok za pogosto uriniranje pri moških.

> Ne zamudite današnje posebne ponudbe in naročite Regen50 – 100% naravni izdelek

Secure Payment

ENOSTAVEN IN VAREN NAKUP

Diskreten nakup in varno plačilo. Možnost plačila ob prevzemu izdelka. > Več...

delivery

BREZPLAČNA IN DISKRETNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za naročila nad 70,00 €. Vse pošiljke pošljemo ekspresno in v diskretni embalaži. > Več...